Psikologët tregojnë se përse nuk duhen puthur fëmijët në buzë


Muaj më parë David Beckham publikoi një foto të tij, teksa puthte në buzë vajzën Harper dhe i uronte asaj ditëlindjen.
Kjo foto shkaktoi një diskutim të madh në rrjet, nëse kjo gjë është apo jo e pranueshme.

Psikologët thonë se fëmijët duhet të ndihen të dashur dhe të sigurt në mjedisin familjar. Mirëpo, puthja në buzë nuk është ideja më e mirë për të shprehur dashurinë prindërore.

Psikologët na tregojnë mendimin e tyre lidhur me këtë çështje:

Mund të zhvendosë kuptueshmërinë e fëmijës për kufijtë personale.

Buzët dhe goja janë kufijtë personal të trupit të një fëmije, siç shpjegon psikologu Charlotte Reznick. Kur puthni një fëmijë në buzë, u tregoni atyre se kufiri i trupit të tyre është i hapur dhe se dikush mund të ndërhyjë në territorin e tyre pa asnjë problem.

Është johigjienike

Mjekët dhe veçanërisht dentistët, paralajmërojnë se ka një numër të madh të mikrobeve në gojën tonë që mund të mos infektojnë të rriturit, por që mund të transmetohen te fëmijët dhe t’i dëmtojnë shumë ata.

Fëmija mund të fillojë të puthë njerëzit e tjerë në buzë si një shprehje simpatie.

Fëmija mund të fillojë të sillet në të njëjtën mënyrë siç është mësuar në shtëpi, edhe jashtë rrethit familjar-duke puthur fëmijë ose të rritur në buzë, si një mënyrë për të shprehur simpatinë. Psikologët theksojnë se ky është një gjest i pafajshëm nga ana e prindërve, por fëmijët mësojnë shumë prej tyre. Kështu që ata mund të përpiqen të përsërisin të njëjtin gjest me të tjerët, pa e kuptuar sesa intim është ky veprim./News31.al

Psikologët tregojnë se përse nuk duhen puthur fëmijët në buzë

log in

Captcha!

reset password

Back to
log in