Historia frymëzuese e 14 vjeçarit që s’kishte mundësi të shkollohej por thjesht duke lexuar i dha dritë gjithë qytetit ku jetonte


Ka disa histori që duken si në përralla por janë aq të vërteta, sa menjëherë mund të kthehen ne frymëzim. Ashtu si historia e këtij djali 14 vjeçar që po bën xhiron e rrjetit shpresojmë që ky informacion t’ju motivojë t’ja dilni gjithnjë mbanë, pavarësisht kushteve dhe mundësive që ju jepen.

Uilliam ishte një djalë i thjeshtë, nga një familje e thjeshtë pa mundësi ekonomike dhe nuk kishte parë ndonjëherë kompjuter me sy, jo më të kishte akses e të ndihmonte zhvillimin e tij prej përdorimit të internetit. Megjithatë dashurinë për librat e kishte kultivuar që në moshën e herët të fëmijërisë, duke bërë që më pas t’i përdorte ato për të ngritur veten dhe gjithë qytetin ku jetonte në një tjetër standard.

Uilliam Kamkëamba lindi në 5 gusht 1987, në Dowa, Malawi, dhe u rrit në fermën e tij familjare në Masitala Village, Wimbe, dy orë e gjysmë në verilindje të kryeqytetit të Malawi. Ai u arsimua në shkollën fillore Wimbe ku përfundoi klasën e 8-të dhe më pas u pranua në shkollën e mesme Kachokolo. Për shkak të varfërisë ekstreme në 2001, familjes së tij i munguan të ardhurat për të paguar $ 80 si tarifë vjetore dhe Uilliam u detyrua të braktisë shkollën. Për pesë vjet nuk ishte në gjendje të shkonte në shkollë.

Duke filluar nga mosha 14 vjeçare, në vend që të pranonte fatin e tij, Uilliam filloi të huazojë libra nga një bibliotekë e vogël e komunitetit, e vendosur në shkollën e tij fillore. Një ndër të preferuarit ishte një libër amerikan me titullin “Përdorimi i Energjisë”, i cili përshkruante turbinat e erës dhe gjithë procesin. Nisur nga libri, Uilliam vendosi të ndërtojë një mulli me erë për të furnizuar shtëpinë e familjes së tij dhe të lehtësonte nevojën e vajgurit.

Së pari, ai ndërtoi një prototip duke përdorur motorrin e një radio-je. Pasi lidhi mullinjtë e erës në një bateri makine, Uilliam ishte në gjendje të furnizote katër llamba të lehta dhe të ngarkonte  telefonat e fqinjëve me energji. Nga këtu, nisi më pas t’i jepte dritë gjithë qytetin duke përdurur të njëjtën procedurë.

Projekti i mullirit të erës tërhoqi shumë vizitorë nga vendet përreth, përfshirë Dr. Hartford Mchazime i cili solli me vete median, duke përfshirë kryeredaktorin e “The Malawi Daily Times”, i cili shkroi një histori të gjatë. Soyapi Mumba dhe Mike McKay, inxhinierë në partneritetin shëndetësor në Malawi, shpërndanë  artikullin dhe lajmet dhe shpikjet e Uilliam arritën në Emeka Okafor, drejtore programi për TEDGlobal, një organizatë prestigjioze e inovatorëve. Okafor kërkoi me shumë zell për të gjetur Uilliamin, për ta ftuar në konferencë  dhe ashtu ndodhi. Prezantimi i Uilliam solli donatorë dhe kompani që mbështetën arsimimin e tij dhe projekte të mëtejshme.

Uilliam u diplomua në Kolegjin Dartmouth në 2014 dhe filloi mandatin e tij në Ideo.org si një bashkëpunëtor global. Puna e re e dërgoi Uilliam në të gjithë botën duke punuar në projekte që fillojnë nga kanalizimet në Indi e deri te parandalimi i dhunës me bazë gjinore në Kenia. Tani ai është duke punuar me WiderNet për të hartuar kurrikulën e duhur teknologjike që do t’i lejojë njerëzit të lidhin hendekun midis “teorisë” dhe “praktikës”. Sigurisht sot, ai bën një jetë shumë më të mirë me të ardhurat që ka me të cilat ndihmon familjen dhe gjithë qytetin. /News31.al

 

 


Historia frymëzuese e 14 vjeçarit që s’kishte mundësi të shkollohej por thjesht duke lexuar i dha dritë gjithë qytetit ku jetonte

log in

Captcha!

reset password

Back to
log in